Wege nie nad Wisłą

W ubiegłym roku zjedliśmy, jak podał GUS, 77 kg mięsa na osobę, czyli o prawie 7 kg więcej niż rok wcześniej.

11.08.2019

Czyta się kilka minut

A ściślej – na naszych stołach było w bród wieprzowiny i drobiu, ponieważ spożycie wołowiny spadło, raczej jednak nie z powodu zwiększonej świadomości ekologicznej (ten rodzaj mięsa ma największy „ślad węglowy” i hodowla bydła rogatego czyni największe spustoszenia przyrodnicze). Odpowiedzialna jest za to cena, wołowina pozostaje relatywnie droga – ceny zaś i tak taniej wieprzowiny w zeszłym roku jeszcze spadły. Niskie ceny miały też, zdaniem badaczy zachowań konsumemckich, wpływ na zwiększenie spożycia jaj i mleka. Tym bardziej widać, jak przesadzone były medialne doniesienia o badaniach, z których wynika, iż Polacy przestawiają się na dietę roślinną. Weganizm pozostaje nadal niszowym wielkomiejskim zjawiskiem, w skali masowej moda przegrywa z tradycją i budżetem. ©℗

Dziękujemy, że nas czytasz!

Wykupienie dostępu pozwoli Ci czytać artykuły wysokiej jakości i wspierać niezależne dziennikarstwo w wymagających dla wydawców czasach. Rośnij z nami! Pełna oferta →

Dostęp 10/10

  • 10 dni dostępu - poznaj nas
  • Natychmiastowy dostęp
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
10,00 zł

Dostęp roczny

365 zł 95 zł taniej (od oferty "10/10" na rok)

  • Natychmiastowy dostęp
  • Ogromne archiwum
  • Zapamiętaj i czytaj później
  • Autorskie newslettery premium
  • Także w formatach PDF, EPUB i MOBI
269,90 zł
© Wszelkie prawa w tym prawa autorów i wydawcy zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów i innych części czasopisma bez zgody wydawcy zabronione [nota wydawnicza]. Jeśli na końcu artykułu znajduje się znak ℗, wówczas istnieje możliwość przedruku po zakupieniu licencji od Wydawcy [kontakt z Wydawcą]
Zawodu dziennikarskiego uczył się we wczesnych latach 90. u Andrzeja Woyciechowskiego w Radiu Zet, po czym po kilkuletniej przerwie na pracę w Fundacji Batorego powrócił do zawodu – najpierw jako redaktor pierwszego internetowego tygodnika książkowego „… więcej

Artykuł pochodzi z numeru Nr 33/2019